Igazából helyi idő szerint már éjjel egy óra van (és csütörtök). Ülök a jó széles ágyon, a szoba kellemes, ízlésesen berendezett, klíma van, a fürdőszoba gyönyörű, wifi is van... csak éppen fizetős, méghozzá nem is olcsó, egy órára 35 egyiptomi dollárt képesek legombolni az emberről (mint később megtudtam, errefelé havi 100 L.E. az internet egy háztartásban). Asszem ezt ki fogom hagyni, marad a jó öreg szövegszerkesztő, legfeljebb nem on-line adok hírt magamról, magunkról, hanem később teszem közzé kalandjainkat.

Jóval hamarabb kiértünk a reptérre, mint ahogy kellett volna, így izgulhattunk a becsekkolás előtt 5 percig, amíg végre meg nem jelent az utazási iroda képviselője, akitől megkaptuk a szükséges papírokat és Kriszti elektronikus jegyét (az enyémet külön az EgyiptAirtől már előzőleg megkaptam).

A repülőút érdekes volt, az egész repülő belseje szerintünk nem volt nagyobb egy volánbusz belsejénél, azért ha belegondoltam, hogy egy ekkora kis izével repülünk el egészen Kairóig, 3 órán keresztül, háááááááát, mit mondjak, annyira nem éreztük magunkat biztonságban. A klasszikus fehér felhőpaplan látványa is elmaradt, többnyire csak valami szürke masszát láthattunk magunk alatt, ha kinéztünk a kis ablakokon (amin még jégvirágok is voltak). A Földközi-tenger partvonalát viszont sikerült látnunk az európai és az afrikai partoknál is. Nem sokkal azután, hogy átértünk Afrika felé, elkezdtünk süllyedni, de onnan még legalább félórát repültünk, mire egyáltalán Kairó felé értünk. Addigra pont lement a nap (pont láttuk, ahogy lebukik, állati szép volt), alattunk csupa-csupa városi fény, szép volt nagyon.

A kairói reptéren először maszkos emberkék fogadtak, a sertésinfluenza járvány miatt ki kellett töltenünk egy papírkát, amire mindent fel kellett írni, kik vagyunk, honnan jöttünk, hova megyünk, elérhetőségek, volt-e influenzánk, lázunk stb. Aztán még egy hőkamerához is sorba kellett állni. Az útlevélvizsgálathoz megint ki kellett töltenünk egy hasonló kérdőíves vackot, de itt már nem volt elegendő, hogy csak ceruzánk volt, a pultnál átíratták velünk tollal is, adott az útlevélvizsgáló hozzá tollat is. Elnézést kértünk, de az ürge mosolygósan azt mondta, hogy "don't worry!”. Továbbmentünk, sikeresen lehalásztuk a bőröndjeinket is, szerencsére nem kallódtak el. Kint már várt minket az iroda képviselője, a nevét sajna egyikőnk sem bírta megjegyezni, pedig bemutatkozott vagy háromszor. Mivel ennek az irodának a szervezésében összesen hatan jöttünk (ráadásul a másik 2 páros holnap este továbbutazik Hurghadába, illetve Sharm El Sheikbe), egy kisbuszba pakoltak be minket és megindultunk a szálloda felé.

Maga az út eltartott vagy két óráig, a város útjain többnyire dugó volt, de nem is akármilyen! Közlekedési lámpát asszem mindössze egyszer láttunk, amúgy megy mindenki, amerre gondolja, számunkra teljes káosznak tűnik, de mégis, olyan összhang van ebben a káoszban, hogy az valami elképesztő. Ahol két sáv van, ott négyen tolonganak egymás mellett, az autók egy része kivilágítatlan, túlzsúfolt (volt, amelyik hátsó ülésén öt emberkét láttam összepréselődve), robogót is láttunk olyat, hogy egy pacák vezette, előtte egy gyerek, mögötte az asszony, s mögötte is egy gyerek. Nem tudom, hogy fértek fel rá ennyire, mert a robogó méretre akkora volt, mint nálunk a kis ötvenköbcentisek.
Valószínűleg vmilyen gyorsforgalmi utakon jöhettünk (gyors, haha!), mert szinte végig felüljárószerű utakon jöttünk. A házak kockaházak, esztétikailag nem igazán szépek, s ami nekem egyből feltűnt, hogy a házak zöme befejezetlen, tehát a legfelső része egy befejezetlen emelet, vagy oszlopok meredeznek rajta, vagy fél falak. Végül is, eső nem sok van errefelé, nem áznak be, de elég lehangolóan néznek ki. Érdekes volt benézni olyan ablakokon, ahol nem volt függöny (sok ilyen volt), mindigis szerettem beleskelődni a színfalak mögé...

Nagy nehezen aztán megérkeztünk a szállodához. A szálloda bejárata egy állati forgalmas útról nyílik, a fogadótérben simán lehetett hallani, ahogy odakint bőszen dudálnak az autósok.
A hallban welcome drink-kel fogadtak minket, nem tudom, milyen juice volt, nem tudtuk beazonosítani, de nem volt rossz. Megint ki kellett töltenünk egy bejelentkezési papírost, aztán megkaptuk a kulcsot. Ekkor már volt vagy 11 óra. Elzavartak minket vacsizni, én ettem egy kis bárányhusit, pitát, meg olajbogyókat, illetve szedtem még tojássalátát is. Antinalt még nem tudtunk szerezni, remélem, nem purcanok ki ezektől a kajáktól holnapig. Holnap veszünk úgyis mindenképp, nem kockáztatunk. Vacsi után végre eljöttünk a szobákig, ezek amolyan egyszintes épületsorok, a szobák frontja tele üveg, amit el lehet függönyözni. Miután lepakoltunk és lehámoztuk a bőröndökről a fóliát, elindultunk vissza a hallhoz, hogy ásványvizet szerezzünk. A bárban sikerült is két euróért másfél lityósat venni. Azért ez az itteni ásványvíz árakhoz képest szerintem húzós volt (na jó, az otthonihoz képest is), de eddigre már marha szomjasak voltunk és fogat is azzal kell itt mosunk, szükségünk volt rá.

Holnap 9kor indulunk Gizába, a piramisokhoz, fél 8kor kelünk. Remélem, felébredünk az ébresztőre, mert én alvás közben nem hallok, Kriszti meg füldugóval alszik :)

A bejegyzés trackback címe:

https://karinautazik.blog.hu/api/trackback/id/tr101202824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.06.23. 22:04:27

Hogyhogy olyan kis gép volt? És volt igaz pilóta is, vagy felváltva az utasok vezethették?

:-)

A befejezetlen házak magyarázata nem az, mint pl. Horvátországban is? Mármint hogy adót (vagy használatbavételi illetéket) csak akkor kell fizetni, ha már készen van? És persze, hogy nem fejezik be...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.06.23. 22:05:31

És egy tanács: ha a "tovább" linket beteszed mondjuk az első bekezdés után, gyorsabban töltik be a böngészők...

Nem kötözködés, csak haszonelvűség :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.06.23. 22:10:01

Na tessék, csak most olvastam a második részben, hogy a befejezetlen házas dolgot eltaláltam :-)

SzilKa 2009.06.23. 22:13:23

@tiboru: de, pontosan, a második nap történéseinél már szó is esik arról, hogy az adó miatt nem fejezik be (csak közben félórája sikeresen egy kattintással kitöröltem annak a bejegyzésnek a tartalmát, most csináltam újra az egészet). Bénázok, na :D

Érdekelne a "tovább" link trükkje, én is gondoltam már rá, csak nem jöttem rá, hogyan is csináljam. Megsúgod?

Szenvedek a képek elhelyezésével is. Pl. gőzöm sincs, hogy lehet olyat, hogy a szöveg balra, a kép meg jobbra kerüljön.

Lehet, hogy én bénázok ezzel jó sokat, de elképzelni nem tudom, hogy tudsz annyi blogot olyan pofásan összehozni időben, s akkor a tartalmi részt nem is vettem még bele... :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.06.23. 22:20:20

@SzilKa:

A "tovább" linkről itt olvashatsz:

segitseg.blog.hu/2007/01/02/hogyan_helyezhetsz_el_bovebben_linket

A kép elhelyezését pedig úgy változtathatod, hogy szerkesztés üzemmódban rákattintasz a már behelyezett képre, majd a "stílus" legördülő fülére kattintva látod is az opciókat: kép jobbra, balra, satöbbi.

Ez a skin (sablon) mellesleg 570 pixel szélességű, ami azt jelenti, hogy ha olyan képet szeretnél betördelni, amelyik pont olyan széles, mint a szövegoszlop, akkor ekkorára (570 pixel szélességűre) kell vágnod.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.06.23. 22:22:05

@SzilKa:

Kérdezz még nyugodtan; bennem mélyen egy pedagógus alszik :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.06.23. 22:37:00

Amúgy meg itt:

segitseg.blog.hu/

tényleg egy csomó hasznos infóra lelhetsz.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.06.23. 22:38:32

Hm, megint nem látom a második napot...

SzilKa 2009.06.23. 22:59:27

@tiboru: ezermillió köszönet!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.06.23. 23:01:17

@SzilKa:

Szívesen!

S egyszer majd kérek cserébe valamit :-)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.06.24. 22:41:55

sok olyan ház van, hogy a felső szint nettó szeméthegy, mert csak felhajigálják rá a szemetet és otthagyják. furcsa szokás.

SzilKa 2009.06.24. 22:56:44

@Zig Zag: drága a szemétszállítás, az emberek pedig nagyon szegények, nincs rá pénzük. Ezért választják ezt a módszert.

Crohnicle 2009.06.25. 11:59:00

@SzilKa: akkor miből telik nagy házra? A telket mondjuk örökölte, oké. De fel is kell építeni rá egy házat! Aztán a szemetet már nem szállíttatják el? Akkor ez most hogy? :)

SzilKa 2009.06.25. 13:33:57

@Crohnicle: a tömbházak lakói általában bérlők, nem tulajdonosok, tehát simán lehetnek mélyszegények (pontosan nem emlékszem, mennyi a lakbér egy kevésbé menő kerületben, de pitiáner összeg), akik szemetelnek.

Én inkább azt nem értem, hogy amely házak üresen maradnak, azokat miért érte meg felépíteni és miért építenek továbbiakat is. Azért azokba jócskán került építőanyag...

SzilKa 2009.06.25. 13:35:56

@Zig Zag: egyébként én olyat is láttam, hogy ott teregetnek a legfelső, befejezetlen szinten. Meg sok tetején ott a galamház, szeretik a galambot (enni).

SzilKa 2009.06.25. 13:36:25

@SzilKa: galamház=galambház :)
süti beállítások módosítása